Terkini NOTA : PETA MINDA SAINS TINGKATAN DUA BM/BI

NOTA : PETA MINDA SAINS TINGKATAN DUA BM/BI

310
2

Tahukah anda, peta minda adalah dikategorikan sebagai salah satu alat atau kaedah yang membantu kita untuk berfikir? Menurut Som dan Mohd Dahalan (1998), alat berfikir didefinisikan sebagai sesuatu alat yang membantu kita untuk menggunakan minda dengan lebih sistematik dan berkesan. Selain dari peta minda, terdapat juga beberapa alat dan kaedah lain yang digunakan seperti :

  1. Soalan dan penyolaan
  2. Pengurusan grafik
  3. CoRT

Peta minda merupakan kaedah yang mudah dan senang untuk digunakan bagi semua peringkat umur. Memandangkan ia adalah sebuah kaedah yang tidak mempunyai had, ia bebas digunakan mengikut cara dan kreativiti masing-masing. Berikut adalah contoh peta minda yang boleh anda jadikan contoh :

Di sini Tcer kongsikan juga peta minda subjek sains tingkatan dua yang terdiri dariapda dua bahasa iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris untuk kegunaan guru dan juga murid.

Semoga dengan perkongsian ini dapat memudahkan urusan pembelajaran pendidik dan pelajar. Jangan lupa follow Tcer di telegram chanel https://t.me/sistemguruonline ye! kongsikan juga artikel ini pada rakan-rakan anda yang lain. TERIMA KASIH 🙂

MUAT TURUN SEKARANG :

Previous articleNOTA : PETA MINDA SAINS TINGKATAN SATU BM/BI
Next articleENGLISH WORKSHEET TAHUN 4 5 6 : GREAT GRAMMAR SKILLS

2 COMMENTS